Heeft of krijgt uw organisatie te maken met een omzetverlies tijdens en door de corona crisis? Dan zijn er een paar mogelijkheden om dit op te lossen, maar de meest belangrijke mogelijkheid is de NOW-regeling van de overheid. De NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is een nieuwe, tijdelijke regeling die in plaats van de WW is gekomen. Het coronavirus heeft de Nederlandse economie voor een groot deel stilgelegd. De NOW is bedoeld om te voorkomen dat bedrijven haar werknemers gaan ontslaan, dit kan dus een goede regeling voor uw bedrijf ook zijn. Deze regeling kunt u alleen krijgt als u daadwerkelijk minstens 20% omzet verlies leidt.
Om ondersteuning in het bedrijf te krijgen tijdens de coronacrisis, kan u contact opnemen met HCS, zij kunnen u makkelijk helpen met alle vragen die u heeft rondom de NOW-regeling. Daarnaast kunnen ze u ook helpen bij andere aspecten voor uw bedrijf. Voor de NOW-regeling is het fijn om van tevoren te weten of u kans maakt op de subsidie. Er is daarvoor een handige rekentool, de NOW-rekentool, hiermee kunt u berekenen of uw bedrijf in aanmerking komt voor de NOW-regeling, en hoe hoog het voorschot is dat verwacht kan worden.
Belangrijk rekening mee te houden bij NOW-regeling
Het allerbelangrijkste voor de subsidiering voor uw bedrijf, is dat er geen werknemers ontslagen mogen worden tijdens het ontvangen van de subsidie. In de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020 mag geen verzoek worden gedaan bij het UWV voor toestemming om een arbeidsovereenkomst op te zeggen wegen bedrijfseconomische redenen. Deze verplichting wordt van de werkgever verwacht die een beroep wil doen op de NOW. Deze regeling is tenslotte ontstaan zodat zo weinig mogelijk werknemers ontslagen worden door de corona crisis. Daarnaast zijn er nog een paar hoofdlijnen waar rekening mee gehouden moet worden:
- De NOW geldt voor alle werkgevers, groot en klein
- De NOW voorziet in een betaling van 90% van de loonsom in relatie tot de omzetdaling
- De NOW wordt toegekend voor een periode van 3 maanden, en kan na 3 maanden misschien verlengd worden
- De regeling gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020
- De subsidie geldt ook voor werkgevers van uitzendkrachten, oproepkrachten en andere flexibele arbeidskrachten; mits zij in dienst blijven